MOTOR STUREN


Wij hebben allemaal wel eens gefietst. Dus wij hebben gestuurd. Maar als je motor rijdt dan is de kans groot dat je plotseling moet uitwijken. Dus moet je weten hoe je op hoge snelheid moet uitwijken. Of hoe je een scherpe bochten kan maken. Sturen op de motor doe je anders dan je denkt.

 

Wanneer wij motor rijden dan draaien de wielen. Op snelheid hebben de wielen een gyroscopisch effect. Het gyroscopisch effect wordt veroorzaakt door de centrifugale krachten die ontstaan tijdens het rijden. Omdat de massa van de band en van de velg als het ware weggeslingerd worden. Het draaiende wiel heeft massa traagheid gekregen. Deze massa traagheid zorgt er voor dat je met snelheid niet omvalt. Duw je met je linker hand tegen het stuur, dan draai je stuur rechtsom. Maar de massa traagheid van het wiel wil nog steeds rechtdoor. Door het naar rechts gedraaide stuur duwt de massa traagheid van het voorwiel de motor om naar links. De motor raakt uit balans en je slaat links af. Dit alles gebeurd heel snel. Dus als je met de motor snelheid hebt en je duwt met je linker hand tegen het stuur dan gaat de motor linksaf. Duw je onder het rijden met je rechterhand tegen het stuur dan gaat de motor rechtsaf. Zodra je ophoudt met duwen tegen het stuur dan gaat de motor vanaf dat moment rechtdoor. Dus niet hangen op de motor maar duwen tegen het stuur om te tegen-sturen. Door het stuur naar rechts te draaien ga je linksaf. En door het stuur naar links te draaien ga je rechtsaf. Daarom heet het ook tegensturen (Counter steering in het Engels).

Met tegensturen kan je sneller uitwijken en mooiere bochtjes maken. Bij sterke zijwind kan je ook veel makkelijker in je rijstrook blijven rijden. 

Tip: Als je een bocht maakt, blijf verticaal zitten.  Dus de motor schuin in de bocht en jij blijft verticaal zitten. Dan ben je wendbaarder. Je kan zo nog sneller uitwijken omdat de massatraagheid van de motor alleen kleiner is dan van de massatraagheid van jouw met de motor samen. En als je verticaal blijf zitten in de bocht dan kan je makkelijker ver weg kijken waar je heen wilt. Je hebt zo dan ook meer gevoel voor evenwicht en balans.

 

Meer info:

 

Waarom vallen fietsen niet om?

 

Het gyroscopisch-effect  verteld.

 

Nog meer over het gyroscopisch effect.


Staat er iets abusievelijk niet of verkeerd vermeld? Is er een dode link? Stuur een mail naar mail@multidrive.com met de fout en de vermelding "op de site hippe.nl / motor sturen”.