PRAKTIJKEXAMEN AUTO-AUTOMAAT

Bij theorie-examen aanvragen heb je al de rijschool gemachtigd via de sitemijn.cbr.nl

 

Bij voldoende rijvaardigheid en het bezit van een geldig theorie-certificaat vraagt de rijschool jouw rijexamen aan. De oproepkaart krijg je per e-mail naar huis gestuurd.

Daarop staat de examendatum en tijdstip dat het examen begint. En het “tafel nummer” van jouw examinator. En er staat ook op vermeld wat je bij het rijexamen bij je moet hebben.

Natuurlijk kom je met je rij-instructeur ruim op tijd aan. Daar zorgt je instructeur wel voor. Je wacht in de wachtruimte tot jij en de andere kandidaten met hun rij-instructeurs worden opgeroepen. Je gaat dan naar de zaal waar de examinatoren zitten. Je instructeur begeleid je naar de juiste examinator.

De examinator heet jou van harte welkom. En begint even een praatje met jou. Dan vraagt hij/zij of je nog wat heb meegenomen. En dan wordt bedoelt je geldige legitimatie, en je oproepkaart. Nadat je legitimatie is gecontroleerd mag jij de oproepkaart voorzien van de datum en ondertekenen. Je erkent daarmee de examenvoorwaarden van het CBR te hebben gelezen en ermee akkoord te gegaan.

 

Dan houdt de examinator korte uitleg over het rijexamen:

“Wij gaan zometeen naar buiten. Daar doen we een ogentest. Dan wijs ik een auto aan en wil ik dat je het kenteken opleest. Daarna gaan wij naar jouw lesauto auto. Bij de lesauto stel ik jou een paar controlevragen over het voertuig. Dat kan ik bij de auto doen of in de auto. Daarna gaan we rijden. Dat duurt ongeveer 25  tot 30 minuten. Ik geef tijdig aan waar wij naar toe gaan. Heb je moeite met links en rechts? Anders geef ik ook met mijn hand de richting aan.

Als ik geen aanwijzingen geef dan blijf je gewoon rechtdoor rijden. Tenzij borden, verkeerssituaties of aanwijzingen van een politie-agent wat anders aangeeft. Dus als ik niets zeg is er maar één oplossing en die moet jij vinden en veilig oplossen. Jij neemt dus zelfstandig beslissingen. Daarbij is de door jouw gekozen positie en snelheid op de weg belangrijk om vlot en veilig door het verkeer te gaan. En die veilige positie met vlot rijden moet je zelf bedenken en maken.

Wij gaan ook een stukje zelfstandig rijden met navigatie. De bedoeling is dat je zelfstandig rijdt zonder aanwijzingen van mij. De navigatie is daarbij een hulpmiddel. Rij je verkeerd of geeft de navigatie iets raars aan, los het veilig en zelfstandig op. Het is niet noodzakelijk dat je exact op de gewenste locatie aankomt maar dat je vlot en veilig blijft rijden.

Ook geef ik je tijdig aan welke bijzondere verrichtingen ik wil zien. 

Als je merkt dat het even niet goed gaat, los het op. Blijf ademen, en ga gewoon verder. Niemand rijdt perfect. Ik ook niet. Maar los het op houd het veilig.

Pas als wij hier weer terug zijn (aan het tafeltje van de examinator) vertel ik pas hoe het gegaan is.

Heb je nog vragen? Kom we gaan naar buiten. Succes”.

 

Je loopt dan met de examinator naar buiten. Buiten vraagt de examinator of je even wilt stilstaan. Hij wijst dan een auto aan en vraagt het kenteken op te lezen. Daarna loop je samen met je examinator naar jouw lesauto. 

 

Bij of in de auto stelt de examinator enkele controlevragen over de auto. Hij kan jouw vragen: 

-de motorkap te openen en te vertellen wat jij controleert aan de auto voordat je eenlingen rit gaat maken,

-wat er allemaal op en aan de auto moet zitten om weg te mogen rijden. En welke eisen je daaraan stelt,

-over de verlichting van de auto en wanneer je die mag of moet gebruiken,

-over de functie van de meters en controlelampjes op het dashbord,

-bediening van de verwarming, airco, achterruitverwarming, spiegelverwarming, cruise control, parkeer hulpsysteem, de ruitenwissers, waarschuwingsknipperlichten,

-banden.

De vragen en antwoorden kan je zien op controlevragen-automaat.

 

Dan krijg je te horen dat je de auto kan klaar maken om weg te rijden. En als het zover is mag je uit eigen beweging wegrijden. Nogmaals wenst de examinator je succes met je rijexamen.

 

Tip: Als de auto gestart is en je krijgt de vraag van de examinator: “niets vergeten?” Dan ben je misschien de verlichting of handrem vergeten. 

 

Je gaat dan rijden op aanwijzingen van de examinator. Rechtsaf, linksaf etc. Soms krijg je te horen linksaf en daarna weer linksaf. Dan moet je bij meerdere rijstroken de linker rijstrook nemen. En direct na de bocht weer een rijstrook voor linksaf nemen.

Soms krijg je te horen linksaf en daarna rechtsaf. Dan moet je bij meerdere rijstroken voor linksaf de rechter rijstrook voor linksaf nemen. Zodat je direct na de bocht voor linksaf in de rijstrook voor rechtsaf uitkomt. 

Meer tips kan je lezen in rijexamen-tips auto-automaat.

 

De meest gereden routes van het examen kan je zien op examenroutes

 

De gemene plekjes op je rijexamen kan je zien op instinkers-auto.

 

Onderweg krijg je nog 2 bijzondere manoeuvres. Daarvan  moet minstens 1 bijzondere verrichting goed zijn gedaan.

 

Ook wordt onderweg gevraagd de auto te stoppen. Je mag dan zelfstandig rijden meestal met navigatie systeem  naar een bepaald adres.

 

Tip: Het mooiste wat je kan doen op de rijexamen is gebruikmaken van ADAS (advanced driver assistance systems). Dus kan je een stukje met cruise control rijden, doe het! Dat is pas zelfstandig rijden op hoog niveau. En milieu vriendelijk.

 

Terug bij het CBR parkeer je de auto. En doe de auto op slot. 

Tip: Kijk voordat je gaat uitstappen in de spiegels en over je schouder! Open dan de deur en laat de deur steeds met 1 hand vast tot dat de deur is gesloten. Dan pas is het rijexamen voorbij!

Binnen bij het tafeltje van de examinator hoor je direct de uitslag. De examinator houdt nog even een eindgesprek. Was het rijexamen onvoldoende dan tipt de examinator de zwakke momenten aan. En geeft globaal aan waar je aan moet werken.

 

Was her rijexamen voldoende dat mag jij jouw gegevens controleren en je handtekening zetten. Bij het stadhuis of stadsdeelraad of jou gemeentehuis kan jij jouw rijbewijs aanvragen. Je dient je dan te legitimeren, een pasfoto af te geven en ongeveer €50,- te betalen voor het rijbewijs. Een paar dagen later kan je het rijbewijs afhalen. Maar NIET eerder rijden dan dat jij het rijbewijs in handen hebt!


Staat er iets abusievelijk niet of verkeerd vermeld? Is er een dode link? Stuur een mail naar mail@multidrive.com met de fout en de vermelding "op de site hippe.nl / rijexamentraining auto-automaat / praktijkexamen auto-automaat”.