NAVIGATIE / ZELFSTANDIG RIJDEN

Zelfstandig rijden is een apart gedeelte van het rijexamen. De examinator kan kiezen uit een van de drie mogelijkheden. Namelijk: 

-zelfstandig rijden met navigatie

-rijden op borden

-cluster opdracht

 

 

ZELFSTANDIG RIJDEN MET NAVIGATIE

Tijdens het rijexamen kan de examinator vragen de auto te stoppen op een mooi plekje. Als de auto geparkeerd (en op de handrem) staat wordt gevraagd naar een bepaald adres te rijden. Je toetst het adres in waar je naar toe moet in het navigatie-systeem. Als er geen verkeer aan komt rij je zelfstandig weg. Je volgt zo ver je kan het navigatie-systeem. Het kan gebeuren dat je in een verkeerde rijstrook zit. Volg gewoon de rijrichting van die rijstrook. Het navigatie-systeem maakt vanzelf een herberekening. Je bent niet verplicht op het rijexamen op dat adres aan te komen. Maar je moet wel zelfstandig, vlot en veilig rijden. 

Als het navigatie-systeem had aangegeven om rechtsaf te slaan, terwijl je recht door ging, weet je al zeker dat het navigatie-systeem een herberekening gaat maken en jou bij de volgende gelegenheid rechtsaf wil laten slaan. Dus wacht niet tot de herberekening er is. Bereid je al voor op rechtsaf slaan. 

Het kan zijn dat de examinator zegt: ”ik neem het nu over”. Dat betekent niets meer dan wij gaan nu gewoon weer verder zonder navigatie-systeem. Dus gewoon weer op aanwijzingen van de examinator. 

 

RIJDEN OP BORDEN

Tijdens het rijexamen kan de examinator jou instructie geven om richting een bepaalde plaats te rijden. Gewoon doen. Niet twijfelen. Wel rekening houden dat het soms even kan duren voordat er weer een wegwijzer komt met met die plaatsnaam.

Wanneer je een andere instructie krijgt gaat het rijexamen weer gewoon verder. 

Het gebeurd vaker dat de examinator tijdens het examen zegt “borden volgen…..” maar dat wil nog niet direct zeggen dat het al het onderdeel “zelfstandig rijden” is. Dat is omdat je op tijd de goede rijstrook kan vinden. En zou je toch verkeerd rijden, dan weet je dat de belangrijkste exameneis was: zelfstandig, vlot en veilig kunnen rijden.

 

CLUSTER OPDRACHT

Deze opdracht wordt alleen gegeven als het navigatie-systeem in de auto niet werkt of aanwezig is. Een cluster opdracht is redelijk lastig. De examinator geeft drie tot vijf routeopdrachten achter elkaar. De examinator herhaalt het altijd een of meerdere keren. Bijvoorbeeld: “verkeerslichten rechtdoor, rotonde driekwart rond, tweede kruising rechtsaf en aan het einde van de weg linksaf”. Dit waren maar vier routeopdrachten. Best lastig te onthouden. Dus je mag de examinator onderweg het vragen het te herhalen. Ook hier geld dat je je mag vergissen in de route. Maar je moet wel zelfstandig, vlot en veilig kunnen rijden.


Staat er iets abusievelijk  niet of verkeerd vermeld? Is er een dode link? Stuur een mail naar mail@multidrive.com met de fout en de vermelding "op de site hippe.nl / rijexamentraining auto-automaat / navigatie / zelfstandig rijden”.